Kategóriák
Kereső

HonlaprendszerüNK

2010. december 17-e óta szerkeszthetetlenek: 2013. február 26-a óta szerkeszthetetlenek: 2015. január 22-e óta szerkeszthetlenek:
Belépés

Táplálék frissülése

ÁSVÁNYI ANYAGOK SZEREPE – LEGFONTOSABB MAKRO- ÉS MIKROELEMEK:

 

Napi szükséglet Hol hat Miben található
Cink

7-10 mg

Gyorsítja a sebek gyógyulását, fontos a hormonműködéshez Inzulin és különböző enzimek alkotórésze, Gyomorbetegeknél kevesebb szívódik fel. Máj, dió, spárga, őszibarack Belsőségek, tengeri ételek, marhahús, búzacsira
Fluor

3,1-3,8 mg

Csontképzés, fogképzés, csonterősítő Fogszuvasudást csökkenti! Túladagolás veszélyes!
Nagyobb fluortartalmú ásványvizet kerülni !!!
Zsázsa, kecsketej, kecskesajt, cékla, paraj, savanyú-káposzta, vörös- és fehérkáposzta, tojássárga, zab, fokhagyma., tengeri hal, fluorozott ivóvíz, tea, kávé, hering
Foszfor
700 mg
Szénhidrát-anyagcsere, sav-bázis-egyensúly, Az izommunka fontos tényezője. Csont- és fogerősítő Az energiaraktározás és –felszabadítás fontos anyaga. Korpa, árpa, bab, téliborsó, rozs, tojássárga, vörösáfonya, cékla zöld levele, vörös-káposzta, uborka, Napraforgómag, búza, dió, baromfihús, alma, sárgabarack, sárgadinnye, tej, Mák, Óvári-sajt, hús, hüvelyesek, hal,
Jód

200 mikrogramm

Energia, nélkülözhetetlen a normális pajzsmirigyműködéshez!
Struma kialakulását akadályozza
Articsóka, gomba, saláta,dió, ásványvíz, nyers tojássárga, paradicsom, szamóca, körte, sült-burgonyahéj, fokhagyma, ananász, csukamájolaj, spenót hagyma, tejtermékek, tengeri hal
Kalcium
800-1000 mg
Felelős a csontok épségéért, a fogakért, Csontszilárdító, csontképző,csontsűrűségfokozó Idegrendszer, szívizom, allergia, asztma Hiánya miatt felléphet gyulladás, elhúzódik a véralvadás, gyengülhet az emlékezőtehetség! Fontos: – Tablettát ne étkezés előtt vegyük be ! – Felszívódáshoz szükséges: C –vitamin + segít: D-vitamin – Felszívódást gátolja: tea, kávé, növényi
rostok(cellulóz), gabonakorpa, spenót, sóska
Korpa, mandula, citrom, oliva, lefölözött tej, iró, savanyú-káposzta, hagyma, paraj, tojássárga, saláta, endívia, lencse, hüvelyesek, zöldségek gyermekláncfű, csalán, szezámmag, Pannonia-sajt, glutein-liszt, szőlő, őszibarack, cseresznye, szilva, görögdinnye, füge, narancs, petrezselyem, mák, dió, hús, hal
Kálium
200 mg-tól
Fontos az izmok épüléséhez és az idegek működéséhez
Káliumvesztés következtében az izomgyengeség a bénulásig fokozódhat.
Teljes- és fölözött tej, Búzakorpa, aszalt szilva, endívia, paraj, dió, körte, paradicsom, sárgarépa, lencse, római saláta, hagyma, káposzta, zsázsa, zab, melasz, oliva, fehér bab, szeder, banán, görögdinnye, csalán, mazsola
Kén A méregtelenítésben nagyon fontos. Fertőző betegségek megjelenésénél van nagy szerepe a szervezet védekezésében. Aminosavak építőköve Fehérjék: marhahús, bab Karalábé, tojás, mandula, rozs, téliborsó, árpa, hántatlan rizs, fokhagyma, aszalt őszibarack, kelkáposzta, retek, mogyoró, uborka, füge, sárgarépa, datolya
Klór Ideg- és izomműködés, izületi betegségek Sajt, kecsketej, rozs, répa- és cékla-zöld, fehér- és vörös káposzta, héjas uborka, savanyú-káposzta, paraj, spárga, retek, sárgarépa, saláta kókuszdió, datolya
Króm
30-100 mikrogramm
Koleszterincsökkentő, vérsűrűség- és vércukorszint-szabályozó Búza csira, teljes kiőrlésű gabona, kenyér
Magnézium
300-350 mg
Megelőzheti az öregedési folyamatot, az érelzáródást, csökkentheti az infarktus megjelenését. Rákmegelőző hatású. Csontképzés, fogképzés, izomműködés, idegek fejlődése, izületek épsége Hiánya ingerlékenységet, izomgyengeséget, járászavart, szédülést, depressziót okozhat. Felszívódást segíti: E- és B-vitamin
Túladagolással fokozódik a kalcium- és foszforkiválasztás !!
Korpa, rozsliszt, borsó, aszalt alma és kajszibarack, mandula, kókuszdió, amerikai mogyoró, paraj, uborka, saláta, citrom, narancs, szőlő, füge, mák, citrom, hüvelyesek, fehér bab, őszibarack, levélzöldség, tengeri ételek! tökmag, dió, mogyoró
Mangán
2-5 mg
Nagy mértékben fokozza a vas hatását. Számos élettani működésben vesz részt.
Csontsűrűséget fokozza, enzimműködést segíti
Zsázsa, petrezselyem, endívia, mandula, borsmenta, fenyőmag Teljes kiörlésű kenyér, szárított gyümölcsök, zabpehely
Molibdén
75-250 mikrogramm
Allergia-csökkentő Tojás, duórumtészta, tejtermék, gabonafélék
Nátrium
550 mg-tól
Szabályozza a vízháztartást, segít az ízületi betegségeknél. (Só. Itt nem a hiány, inkább a tobzódás veszélye fenyeget! A só nem étel, nincs benne vitamin, nincs szerves ásvány, még tápanyag sincs.)DE: Elrabolja a test kálciumát, mérgezi a szívet, és a szervezet idegrendszerét túlérzékennyé teheti. A só minden elemben benne van, ne sózzunk még rá! Túlfogyasztásnál: magas vérnyomás, gyomorrák Spárga, uborka, zeller, póré, paraj, sárgarépa, lencse, szamóca, cékla, füge, kókuszdió, diók, alma, só, marhahús, sertéshús, szardínia, sajt, kukoricakenyér, savanyúkáposzta, ketchup
Réz
1-1,5 mg
Oxigénfelvételt segítő, vasháztartást szabályozza Belsőségek, szárított hüvelyesek, csokoládé, napraforgómag
Szelén
30-70 mikrogramm
Rák megelőzése, szívinfarktus-védelem, reuma, izületi gyulladás, öregedéslassító, immunrendszer-védő és erősítő ! Tablettás túladagolás: MÉRGEZŐ !!! Búzacsira, korpa, paradicsom, szőlő, Húsok, tengeri halak, őszibarack, szilva
Szilícium
5-10 mg
A kötőszövetek segítője. Haj- és körömerősítő Spárga, héjas uborka, zab, paraj, teljes búza, hántolatlan rizs, árpa, szamóca, káposzta, datolya, füge, dió, mandula, zöld körte, burgonya, köles
Vas
10-15 mg
Nélkülözhetetlen ! Vérképző, oxigéncsere-segítő, koncentráció-fokozó Hiánya a hiánybetegséget húzza maga után, és a vérszegénységet. Jelentkezhet szívtáji fájdalom, törékeny köröm és haj, stb. ! Felszívódása: C-vitaminnal ! Felszivódást gátolja: elemi cink Teljes búza, árpa, lencse, zöld zöldség, csalán, paraj, saláta, tojássárga, szilvák, bab, bogyók, szőlő, körte, alma, barack, mazsola, füge, mandula, fehér káposzta, dió, máj, sertésmáj, bab, barack, szójaliszt

VITAMINOK

Napi szükséglet Mire jó: Hol található
A
1 mg
Szem/látásgyengülés, nyálkahártya, bőr felrepedése ellen, immunrendszer erősítése Felszívódását segíti: E-vitamin Halmájolaj, tengeri hal, margarin, tejszín,, tejtermékek,Saláta, petrezselyem, paraj, görögdinnye, körte, sárgabarack(+karotin!), sárgadinnye(+karotin!), Paradicsom,
! Vaj, dió, sárgarépa, alma, őszibarack, *Máj,* sajt,*tojássárgája
B1
1-1,2 mg
Szívgyengeség-, ideggyengeség ellen, agyi oxigénhiány ellen, izom- és idegerősítő, emlékezőképesség javítása Hántolatlan rizs, zabpehely, teljes kiörlésű gabona, földimogyoró, zöldségek, körte, gabonacsira, hüvelyesek, fokhagyma,burgonya ! Élesztő, őszibarack, dió, sertéshús, máj, alma,
B2
1,2-.1,5 mg
Bőr-, haj-, körömerősítő, gyomor- és bélrendszeri tünetek ellen, növekedési probléma (csökkenés) ellen, fáradtság ellen, zsírégető Élesztő, olajos magvak, leveles zöldségek, hal, szárnyasok, gomba, káposzta, spenót, brokkoli, szója, alma, körte, csirkemáj ! tej, máj, túró, tojás, sajt, dió, őszibarack
B3
13 mg
Energiaképző (zsír- és szénhidrátégés), idegerősítő, bélhurut és fáradtság ellen.
Hiánya fáradtságot, koncentrációs zavarokat okoz
Szárnyasok, kenyér, karalábé, kukorica, káposzta, máj, teljes kiörlésű gabona, borjúhús, ! hal, rókagomba
B5
6 mg
Gyorsítja a sebgyógyulást, Erősíti az immunrendszert Gomba, belsőségek
B6
1,2-1,5 mg
Idegesség, álmatlanság ellen, zsíranyagcsere-zavar ellen, Fehérje-anyagcsere-szabályozó Hiánya esetén fáradtság, nagyobb fertőzésveszély Máj, korpa, borsó, uborka, tej, hús, hüvelyesek, búzacsira, hal, alma, körte, dió, mazsola, szilva, tojás, barna kenyér, szójatermékek ! élesztő
belsőségek
B8 Vércukorszint-szabályozó Szárnyasok, gombák, magvak, tojássárgája, Spenót, körte ! alma,
B12
3 mikrogramm
Nélkülözhetetlen a vérképzésben, növekedésben, idegerősítő,
emésztési probléma ellen
Máj, marhahús, hering, tojás, alma, körte, saláta, spenót, hüvelyes zöldség ! tej, tejtermékek
C
100 mg-tól
Levertség, fáradtság, vérzékenység, lázas fertőző betegségek ellen, vesebetegeknek, dohányosoknak, segíti a immunrendszert és a szabad gyökök lekötését. rák ellen véd! Gyorsítja a sebgyógyulást, Narancs, gyümölcslevek, karfiol, , körte, sárgadinnye, ! fekete ribizli, kökény, őszibarack, brokkoli, kivi, káposzta, paradicsom, alma, dió, burgonya, paprika, *hagyma, *csipkebogyó, *citrom,*savanyított káposzta, *citrusfélék, *szamóca,
D
5 mikrogramm
Vese- és májbetegség, csontritkulás , angolkór ellen, csontok fejlődésére, kalcium-felszívódásra, ! daganatképződés megelőzésére Csukamájolaj, vitaminokkal dúsított tejtermékek, szárnyasok, máj, vörös- és fehérhús, avokado, vaj, margarin, gomba, szardínia, makréla ! Hering, tonhal, lazac, tejtermékek, tojássárgája.
E
12-14 mg
Izomsorvadás ellen, vérszegénység ellen, „vérhígító”, jobb oxigénszállítás, erek és ellen állóképesség erősítője, szív- és keringési rendszer védője, megvéd a rákkeltő szabad gyököktől Hús, tej, saláták, napraforgó, baromfihús, hal, káposztafélék, hüvelyesek, növényi olajok !, petrezselyem, gabonamagvak csirái, , búza csira, tojássárgája, margarin, pulyka, dió *olajos magvak, *hidegen sajtolt olaj,
levélzöldségek
F
(telítetlen
zsírsav)
Bőrbetegségek (ekcéma) ellen, Májelzsírosodás ellen, szaporodási képesség csökkenése ellen, !!De TÚLADAGOLÁSNÁL:vérrögképződés
Epekőképződés Koleszterin-növekedés !
Búza csira, napraforgó, szójabab, dió, mandula, avokádó, tej, sajt (Edami), joghurt, pulykahús
olivaolajok, hal, szezámmag
Folsav Fehérvérsejtek számának növelésére, vas jobb felszívódására! Zöld növények levelei, brokkoli, spenót, sárgadinnye
H
30-60 mikrogramm
Energiahasznosító Tojás, zabpehely
K
60-80 mikrogramm
Vérzékenység ellen, vérzéscsillapító, Csontépítő a D-vitaminnal együtt !! Zöld növények, káposzta, paraj, sertéshús, növényi olaj, leveszöldségek, kelbimbó
édeskömény
* = + antioxidánsokvannak bennük: a szabad gyökök ellenségei, lekötői ! – a legtöbb antioxidáns van a vörösborban, szőlőben, gyümölcsben, zöldségben

http://andre.ewk.hu/_userfiles_/andre/gyumolcs.doc

 

http://andre.ewk.hu/_userfiles_/andre/gyumolcsokhatasai.pdf

 

Nem sok változás van az előzőhöz képest, s vannak akik szerint még több mindent meg keltett volna vizsgálni, hogy egy ilyen táblázatokat nyilvánosságra hozzunk. A különböző tojásféléknél vannak különböző hatásfokok amelyekre nem tértünk ki, mivel különböző eredményeket produkált. Az, hogy mi okozza, egyszerű amit az állat megeszik az alapján a sárgája különböző színű, s ezáltal különböző hatásfokot lehet vele elérni. Az igazi tojás a háztáji tojás, füves területen lakatva jól a baromfiakat.
 

Táplálék frissülése hozzászólásai

Szólj hozzá

0.075 mp